From musician to maker: the journey of Maya Fridman

09 november 2023 | 11:15 - 12:00Grote Zaal

Muzikante, medium, priesteres. Voor Maya Fridman (1989) betekenen deze woorden vrijwel hetzelfde. Muziek is magie, gelooft ze. En als performer neemt ze haar publiek graag mee naar die andere, magische wereld. Zo maakt ze van elk concert een bijna religieus ritueel.

Bij nader inzien zijn er twee Maya’s. De klassieke Maya studeerde cello in Rusland en Nederland. Ze won in 2019 de Dutch Classical Talent Award, een betrouwbare graadmeter voor muzikaal meesterschap. Hier was een celliste die meer in haar mars had dan het conventionele repertoire. Bovendien zamelt ze met haar non-profitorganisatie TRIDA geld in voor oorlogsslachtoffers door middel van benefietconcerten en promoot ze een duurzame aanpak van dergelijke evenementen als het gaat om een eerlijke betaling voor deelnemende artiesten.

Gaandeweg is er een tweede Maya ontstaan: de alternatieve. Als singer-songwriter schrijft ze haar eigen teksten en muziek. In 2023 verscheen haar eerste alternatieve album, The Power of Indifference, op haar eigen label TRPTK. Voorafgaand aan haar optreden met LudoWic gaat Maya Fridman in gesprek met NPO Klassiek-presentator Jet Berkhout.

Jet Berkhout
Jet Berkhout is presentator en programmamaker bij NPO Klassiek en AVROTROS. Ze studeerde Nederlands en een minor Muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en speelde tijdens haar studie viool en piano in onder andere het VU-Orkest, het Nederlands Studenten Orkest en het Ricciotti Ensemble. Na haar studie werkte ze als journalist en columnist voor onder andere NRC Handelsblad en Het Parool en publiceerde ze over haar ervaringen in de thuiszorg het boek De thuishulp (uitgeverij Podium).
Voor NPO Klassiek maakte ze onder meer het jongerenprogramma VIRUS, het cultuurprogramma Opium en Een Goedemorgen Met. In De Muziekfabriek ontvangt ze wekelijks musici die in haar opdracht nieuwe variaties maken op klassieke thema’s in de rubriek Vrij Spel. Daarnaast maakte ze twee spraakmakende podcasts, Beethoven is meer dan een hond en Alle wegen leiden naar Morricone. Klassieke muziek voor een brede doelgroep toegankelijk maken is bij alle werkzaamheden een rode draad.

Foto Maya Fridman door Brendon Heinst, foto Jet Berkhout door Elvin Boer