This is your composer speaking: Kika Sprangers (NL)

09 november 2023 | 13:45 - 14:45Filmzaal 4

Kika Sprangers maakte naam in de jazzwereld met haar verhalende composities voor kleine en grote bezettingen. Dat ze niet voor een standaardbenadering kiest blijkt uit haar stukken voor strijkersensemble Pynarello (het gelauwerde No Man’s Land) en voor het Jong Metropole (een compositieopdracht behorende bij het winnen van de Rogier van Otterloo Award in 2021). In februari 2022 verscheen het album Mind’s Eye, dat door zowel Volkskrant als Trouw werd beloond met een vier-sterrenrecensie. Onder de hoede van TivoliVredenburg en met steun van het Fonds Podiumkunsten, volgt Kika een tweejarig nieuwemakerstraject. Van November Music kreeg Kika een compositieopdracht die zij invult met een dertienkoppig ensemble met o.a. hoornist Morris Kliphuis, rietblazer Mete Erker, trompettist Alistair Payne, fluitist Ketija Ringa Karahona en als speciale gast Nederlands avontuurlijkste harpist Remy van Kesteren.

Het interview wordt afgenomen door Anne La Berge (componist, US/NL).
De passie van Anne La Berge voor de extremen in zowel gecomponeerde als geïmproviseerde muziek heeft haar ertoe gebracht verhalen te vertellen en geluidskunst te gebruiken als bronnen van haar muzikale inspiratie. Haar muziek combineert de elementen waarop haar reputatie is gebaseerd: woeste en verstrekkende virtuositeit, microtonale texturen en melodieën, en haar unieke scala aan percussieve fluittechnieken, allemaal gecombineerd met interactieve elektronische verwerking en tekst. Ze werkt wereldwijd regelmatig als improvisatie- en live-elektronicacoach in het kader van residenties en coaching en geeft les aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
Ze treedt regelmatig op als solist en met ensemble MAZE en is lid van Splendor Amsterdam, een collectief van muzikanten die een oud badhuis hebben omgetoverd tot een cultureel walhalla.
De meer dan 50 releases waarin ze een uitvoerder of componist is en haar gepubliceerde en ongepubliceerde composities zijn te vinden op haar website, www.annelaberge.com.