This is your composer speaking: Kika Sprangers

in gesprek met Anne La Berge tijdens New Music Conference 2023

De 29-jarige jazzsaxofonist Kika Sprangers componeert graag voor grote groepen. Inspiratie haalt ze bij voorkeur uit niet-muzikale zaken als literatuur, fotografie of zelfs concepten – voor November Music 2023 schreef ze een stuk over ‘de menselijke perceptie van oneindigheid’. In gesprek met collega-componist Anne La Berge op New Music Conference 2023 leren we Sprangers kennen via verschillende fragmenten van haar werk.

Mind’s Eye

“In september 2021 heb ik met mijn kwintet de concertfilm Mind’s Eye opgenomen. Het is van heel dichtbij gefilmd. Omdat het nog tijdens de pandemie was, was het mijn wens om de muziek zo dicht mogelijk bij de mensen te brengen, zonder live te spelen. Het stuk hier heet Film Noir, ik schreef het tijdens mijn tweejarige residentie in TivoliVredenburg in Utrecht. Ik was daar alleen, het hele gebouw was verlaten, wat best griezelig was. Soms gingen de lichten automatisch uit en moest ik opstaan ​​en zwaaien om de kamer weer te verlichten. We konden nog niet met de band repeteren, dus nodigden ze één voor één uit en we begonnen in duo’s te spelen en veel te improviseren. Wat eruit kwam, was een stuk dat echt in samenwerking met de bandleden was gemaakt. Ik denk dat we nieuwe manieren hebben gevonden om samen te smelten.”

Veel componisten hebben hun ‘covid-verhalen’ over hoe je intimiteit kunt creëren tijdens de pandemie. Het is verbazingwekkend hoe je dat in dat gebouw hebt gedaan. En je had de mogelijkheid om een ​​grote ruimte te gebruiken. Veel mensen moesten tijdens covid slechts kleine ruimtes binnengaan, in hun hoofd.
“Ja, deze leegte werd een oneindige akoestische ruimte om te vullen. Dat was behoorlijk gek. Maar echt alleen zijn voelde toch ook intiem. Componeren is voor mij in het algemeen eigenlijk mijn introverte deel van de muziek.”

Inspiratie en invloed

Geluid is niet je enige inspiratiebron, je hebt ook andere tentakels die naar delen van onze wereld reiken. Kun je daar iets van voor ons beschrijven?
“Ik denk dat ik echt geïnspireerd ben door de menselijke perceptie van dingen. Mijn eerste album was gebaseerd op persoonlijke karakters die ik creëerde. Ik werd geïnspireerd door een roman van Griet Op de Beeck, waarin ze mij heel dichtbij en verbonden liet voelen met de personages. Ik kon me voorstellen dat ik al deze mensen was. Ik vertaalde ze naar muziek en werkte ook samen met een fotograaf die portretten maakte. Ik neem graag iets niet-muzikaal als inspiratie. Tijdens covid-tijden voelde ik bijvoorbeeld dat het enige dat ik nog had, mijn verbeeldingskracht was. Daarom schreef ik een ode aan de menselijke verbeelding.”

“Voor November Music schreef ik muziek over de oneindigheid en de menselijke perceptie daarop. Niet dat ik superfilosofisch wil zijn, ik vind het gewoon grappig: we proberen het concept van oneindigheid te begrijpen, maar misschien lukt dat helemaal niet.”

Als speler is je opstelling heel fysiek: je hebt een riet in je mond, het geluid laat de botten in je lichaam trillen. Heeft dat invloed op je schrijven?
“Ja, ik heb altijd de droom gehad dat ik op een dag wakker word en de meest geweldige stem heb om te zingen. Maar dat gebeurt niet. Dus toen besloot ik de saxofoon te zien als de verlenging van mijn stem. Bij het componeren probeer ik zo dicht mogelijk bij de menselijke stem te komen. Omdat je dan zo kwetsbaar wordt, zo dicht mogelijk bij menselijke gevoelens.”

Pynarello

“Pynarello is een ensemble van klassiek geschoolde muzikanten dat in verschillende bezettingen werkt. Veel strijkers, maar soms ook een volledig symfonieorkest. Ze noemen zichzelf een ‘collectief van rebellen’: ze proberen te breken met de tradities van de klassieke muziek en spelen alles uit het hoofd, zonder dirigent. Ik werd gewoon verliefd op ze. Het zijn super ruimdenkende mensen en ze wilden mijn muziek spelen – dat is het grootste geschenk dat je als componist kunt krijgen. Ze stonden ook open voor improvisatie. We hebben een stuk in opdracht gemaakt voor het Grachtenfestival in Amsterdam, en dit jaar heb ik voor hen een orkestwerk geschreven, voor hun grote Sjostakovitsj-project.”

Heb je al met snaren gewerkt?
“Nee, dit was de eerste keer. Ik heb de grootste beginnersfout gemaakt: het hebben van twee eerste violen. Neem nooit twee eerste violen. In een orkest klinkt één eerste viool goed, drie ook, maar twee is qua intonatie het slechtste. Sommige mensen zeiden: ‘Misschien moet je dat niet doen’. Maar de Pynarello-muzikanten zeiden: ‘Laten we ervoor gaan.'”

“Hoe groter het ensemble echter wordt, hoe groter de uitdaging om de vrijheid te integreren, omdat ik nog steeds wil dat het lyrisch klinkt. En het moet nog steeds klinken als mijn muziek.”

Je hebt een aantal bondgenoten in je band gehad: Jeffrey Bruinsma
“…Wolfert Brederode op piano, Jasper van Hulten op drums. Thomas Pol uit Pynarello is een jazzbassist die ook klassiek speelt.”

Voor jou als jazzspeler denk ik dat het moeilijk is om je iemand voor te stellen die nooit heeft geïmproviseerd en daar ook nooit toe is aangemoedigd. Hoe ben je met je spelers omgegaan om deze strijkersband te laten klinken zoals jij wilde dat hij zou klinken?
“Het gaat altijd om de mentaliteit. Omdat het nooit waar is dat ze het niet kunnen. Het gaat over hoe je vertrouwen kunt geven en hoe je ze kunt triggeren om te gaan improviseren. In een open intro gaf ik ze bijvoorbeeld veel vrijheid, alleen wat woorden om mee te improviseren. In het begin kreeg ik heel kleine geluiden. En toen zei ik: “Kom op! Meer!” en toen kreeg ik een heel horrorbos vol geluiden. Maar het begint en eindigt eigenlijk met het vinden van een bandgeluid. Want binnen dat geluid kun je gaan improviseren.”

Vonden ze het leuk?
“Ze zeiden van wel, haha. Maar tijdens die eerste repetitie ging ik dood. Ik kreeg opeens twaalf geweldige strijkers voor me, die altijd meer van hun instrument zullen weten dan ik.”

NMC Kika Sprangers talks with Anne Berger 2

Wat is jouw gevoel over de toekomst van muziek, over het weggooien van stijlwoorden als jazz, klassiek en vrije improvisatie?
“Ik denk dat de niet-bestaande genre-connectie van mensen die muziek maken nooit verdwenen is. Ik heb bijvoorbeeld met Jong Metropole gewerkt en daar denken alle klassieke spelers dat ze niet kunnen grooven. Nou, als je Mozart kunt spelen, kun je ook grooven, toch?”

Het is heel spannend om je voor te stellen dat jij één van de vormers zou kunnen zijn die dat ergens mee naartoe neemt.
“Ja, maar dat kun je moeilijk over jezelf zeggen, denk ik.”

Waarom niet? Mannen zeggen het voortdurend over zichzelf.
“Dat is waar, misschien moet ik het zeggen. Maar ik weet het niet, het is gewoon moeilijk om het op dit metaniveau te zien, weet je? Met deze helikopterview. Ik kan het alleen vanuit mijn kleine perspectief zien.”

Lamias – Jong Metropole

Dit was een keerpunt voor de compositiemethode die je nu gebruikt.
“Ja, dit schreef ik vorig jaar, aan het begin van de zomer. Het was de eerste keer dat ik een opdracht kreeg voor één stuk, niet voor een album met verschillende nummers. Ik raakte geblokkeerd tijdens het proces. Gelukkig kreeg ik hulp van Jochen Neuffer, dirigent en arrangeur van de Metropole. Hij leerde mij een proces dat ik vandaag de dag nog steeds gebruik: improviseren, schetsen maken en twee weken lang opnemen, zonder naar de opnames te luisteren. Dat is wat ik bij dit stuk eerst fout deed: ik begon meteen te luisteren en te oordelen. Nu oordeel ik niet en luister ik pas na drie of vier weken. Zo had ik meer materiaal en was ik soms zelfs vergeten wat ik deed en verraste ik mezelf. Het bracht de lol terug.”

Wanneer zijn je meest creatieve momenten, hoe kom je in een flow?
“Ik pak dit blanco vel papier, fysiek maar ook in mijn hoofd. Dan begin ik te lopen, ga naar een museum en neem een ​​dag vrij. En dan, meestal ’s nachts, of in een huis in de natuur om alleen te zijn, begin ik te schrijven. In de middag kan ik geen enkel briefje schrijven, dat is gewoon niet mijn tijd. Alleen in de ochtend of avond. Misschien gebeurt er overdag gewoon te veel in de wereld. ‘S Nachts heb ik het gevoel dat ik alleen kan zijn met de maan. En het beste werk ik met druk.”

Labyrinth

“Dit is de groep waarmee ik ook heb opgetreden tijdens November Music 2023. De opname is van afgelopen januari. Het ging zo vaak mis. De grootste uitdaging is om 13 mensen zich vrij te laten voelen binnen mijn muziek. Het is lastig met zo’n groot ensemble, het is net een zwaar, langzaam bewegend wezen. Afgelopen zondag, bij November Music, ging het ook mis. Sommige mensen dachten dat ik achteruit ging, terwijl anderen dachten dat ik de brug aangaf. Dit ging zo tien maten door.”

En toen klonk je als de muziek van Misha Mengelberg.
“Precies. Maar dan zorg je er ook voor dat het werkt, omdat het geweldige spelers zijn, dus jij gaat het oplossen. Maar het is moeilijk om binnen deze regels en afspraken vrijheid te geven, leiding te geven en te voelen. Ik wil niet te veel dirigeren.”

Om muzikaal te zijn heb je ruimte nodig.
“Ja, er moeten dingen zijn die fout gaan, want die kunnen mooi zijn.”

Misschien hebben ze dan geen ongelijk. Misschien is het goed om terug te luisteren en te denken: whoa, de energie op dat moment was zo levendig.
“Misschien inspireert het tot nieuwe composities, ja.”

Heb je momenten waarop je in tranen uitbarst tijdens een optreden, waarbij het is: hier zijn we, wij allemaal, ik, het geluid?
“Ja, ik streef altijd naar dat moment. Ik heb er misschien vijf of zes die ik me echt herinner en die de reden zijn waarom ik muziek maak. Eigenlijk speelde mijn kwintet vorige week nummers van mijn nieuwste album, dat we nu al talloze keren hebben gespeeld. Toen, op een bepaald moment in de outro, werd het gewoon een nieuw nummer. De band verraste mij volledig. Ze namen gewoon mijn liedje en gingen ermee door. Dat is mooi: er als componist gewoon bij zijn en genieten van wat de muzikanten met je werk doen, de controle loslaten. Ik kan op dat moment echt geluk voelen.”

Website: kikasprangers.com
Foto’s door Claudia Hansen
Tekst door Stella Vrijmoed